Tarladaki kuyudan su yerine petrol aktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Haziran 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ŞANLIURFA'nın Hilvan İlçesi'nde, tarla sulamak için su çekilen kuyudan petrol çıktı. Köylüler, tarlaya akan petrolün botas BORU boru hattından sızdığını ve ekili olan pamuklarını kuruttuğunu iddia ederken, yapılan ilk incelemede, yakından geçen boru hattından bir sızıntı olmadığı belirlendi. Bunun üzerine ?tarlaların altında petrol yatağı bulunabileceği' belirtilerek araştırmanın genişletilmesine karar verildi.

Hilvan'a yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Göktekepe Köyü'nde, pamuk tarlasını sulamak isteyen 41 yaşındaki İbrahim Halil İstemil, 49 yaşındaki Hasan Yayla ve 62 yaşındaki Ali Şefkatli, kuyudan motorla çekip tarlalarına akıttıkları suyun bir süre sonra renginin değiştiğini gördü. Motorun çalıştırıldıktan yaklaşık 5 dakika sonra kuyulardan akan suyun tamamen siyahlaştığını ve ham petrol olduğunu fark eden çiftçiler, durumu yetkililere bildirdi. Petrolün karıştığı tarlalarda ekili pamukların kuruduğunu ve büyük zarar gördüklerini anlatan çiftçilerden İbrahim Halil İstemil, pamuk ekili 300 dönümlük alanı kullanamadığını ve yaklaşık 300 bin YTL zararının olduğunu iddia etti.

BORU HATTINDAN SIZDIĞI İDDİASI

Tarlalarına yaklaşık bir kilometre uzaklıktan BOTAŞ'a ait petrol boru hattının geçtiğini ve hattan sızan petrolün yeraltı sularına karışarak, kuyularına geldiğini ileri süren İstemil, ?Bence, petrol boru hattından bir süre önce petrol sızarak yeraltı sularına karışmış. Şimdi biz su kuyusunu çalıştırınca, tarlalara su yerine petrol akıyor. Arazimizdeki pamukların büyük bölümü kurudu, gerisi de kullanılamaz halde. Petrol nedeniyle arazimiz artık tarımsal olarak da kullanılamaz hale geldi'' dedi. Halil İstemil, mağduriyetinin giderilmesi için dava açacaklarını söyledi.

Halil İstemil'in avukatı Abdurrahim Demiryeri ise, Asliye Hukuk Mahkemesi'ne hasar tespit istemi için başvurduklarını, BOTAŞ'ın dikkatsizliği ve yeterli özeni göstermemesinden dolayı büyük maddi zararın meydana geldiğini ileri sürdü. Tarlalarına petrol aktığını savunan diğer çiftçiler de, arazilerinde ekili ürünlerin kuruduğunu ve verim alamayacaklarını belirterek mağdur olduklarını söyledi.

BOTAŞ: HATTA SIZINTI YOK

Çiftçilerin başvurusunun ardından köye gelen BOTAŞ yetkilileri, sızmayla ilgili araştırma başlattı. BOTAŞ görevlisinin incelemesi sırasında jandarma ekipleri tarlaların etrafında geniş güvenlik önlemi aldı. BOTAŞ ekibinin incelemesinin ardından hat üzerinde sızıntı olmadığının belirlendiği kaydedildi.

PETROL MÜ VAR?

Hilvan Kaymakamı Coşkun Açık, çiftçilerin başvurusunun ardından gerekli görüşmelerin başlatıldığını belirterek, ?TPAO yetkililerine durumu bildirdik. İlçeye gelerek incelemelerde bulunacaklar. Tarlalara akan petrol ya yeraltı kaynağıdır, ya da iddia edildiği gibi boru hattından kaynaklı sızıntı olabilir. Ümidimiz yeraltı kaynağı olması yönünde, önümüzdeki günlerde bu yapılacak çalışmalarla netlik kazanacak'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber